Az inulin olyan poliszacharid, amelynek természetes forrása a csicsóka. A csicsóka Avicenna (középkori perzsa tudós, orvos) majdnem minden receptjében szerepel, és a római pápa 1615-ben megszentelte.
Az inulin jótékony hatását folyamatosan fejti ki, míg a szervezetben van. A gyomorba, majd a bélrendszerbe jutva a gyomorsav és enzimek rövid fruktózláncokra bontják fel, amelyek bekerülnek a vérbe. Felbontatlan része gyorsan távozik, és nagy mennyiségű salakot visz magával. Így kiürülnek a szervezetből azok a nehéz fémek, radionukleidok, koleszterinkristályok, zsírsavak, mérgek, amelyek étellel kerültek be, vagy a bélben élő kórokozó baktériumok salakanyagaként keletkeztek. Ezenkívül az inulin jelentősen serkenti a bélfal összehúzódási képességét, ami észrevehetően gyorsítja a salakok távozását. A vérbe került fruktózláncok ugyanazt a méregtelenítő szerepet töltik be.
A fruktóz, amely az inulin egyik összetevője, egy egyedülálló cukor, ugyanazokban a cserefolyamatokban vesz részt, mint glükóz. Így tökéletesen helyettesíti azt olyan helyzetekben, amikor a sejtek nem tudják feldolgozni a glükózt. Emiatt rendkívül magas az inulin diétás és gyógyászati értéke, az ára fejlett országokban eléri a 7 dollárt grammonként.
A zöld ánizs már az ókori Egyiptomban is ismert volt, mint fűszer és gyógyfű. Az ánizs termése:
A lenmag kolloidban és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, amelyek hosszú ideig bevonják a gyomor és belek nyálkahártyáját, és ezzel megóvják azt a táplálék és a gyomornedvek agresszív elemeinek káros hatásától, allergiaellenes hatású, serkenti a bélmozgást és a széklet haladását.
Az európai édeskömény illóolajokban gazdag, ennek köszönhetően:
Az almapektin egy vízben oldódó rost, amely:
1. Elősegíti az epesavak, a koleszterin és a zsíros vegyületek kiürítést a szervezetből
2. Serkenti az emésztést, és tisztán tartja az epevezetéket
3. Bevonja a gyomor nyálkahártyáját, ezzel megvédi azt eróziótól, csípős ételektől és alkoholtól
4. Szabályozza a vér glükózszintjét (cukorbetegségnél csökkenti, hipoglükémiánál növeli)
5. Elősegíti a koleszterin-lerakódások feloldódását az érfalakról
6. Fenntartja a szükséges antioxidáns-mennyiséget a szervezetben
7. Növeli a szervezet ellenállását a sugárzással szemben
8. Leköti a méreganyagokat
9. Nem duzzad meg, mert a bélbaktériumok teljes mértékben feldolgozzák
Az alantin egy másik vízben oldódó rost, amely a cikóriában és a céklában található meg. Elősegíti az emésztést, és ideális táptalajt képez a bélflóra fejlődéséhez.
A vízben nem oldódó növényi rostok segítik kiüríteni a gyomrot és a bélrendszert, megtisztítják azt az emészthetetlen ételmaradványoktól.
A bifidobaktériumok aktív mikroorganizmusok, amelyek gátolják a kórokozó és rohasztóbaktériumok szaporodását, ezzel karbantartják a bélflórát, elősegítik az emésztést, és helyrehozzák a bélrendszer működési zavarait.
A laktobacillusok és az acidofilok az ember születése óta jelen vannak a szervezetében. Amikor a mennyiségük megfelelő, meggátolják a kórokozók kedvezőtlen hatásait. E baktériumoknak köszönhetően:
Minden étkezés után be lehet venni, a meridiánok aktivitásától függetlenül, jól meg kell rágni, ½ - 1 pohár vízzel lenyelni
3–6 hónap